انواع مالیات های مستقیم
انواع مالیات های مستقیم
مالیات مستقیم به دو نوع مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد افراد تقسیم بندی میشود. در ادامه هر یک از آن ها را بررسی خواهیم کرد.
1.مالیات بر درآمد
در این نوع، میزان درآمد افراد حقیقی یا حقوقی مبنای محاسبه مالیاتی است، که پرداخت میکنند. مهم ترین و مرسوم ترین مالیاتهای مستقیم، مالیات بر درآمد است و اکثر شاغلین در جامعه موظف به پرداخت آن هستند.
این نوع مالیات به دو شیوه اخذ میشود. در شیوه اول، افرادی که از چند طریق کسب درآمد میکنند، مالیات هر یک از درآمدهای آنان به صورت مجزا محاسبه شده و در دوره زمانی مشخص دریافت میشود. اما شیوه دوم که مرسوم تر میباشد، به صورت کلی و از مجموع درآمدهای افراد دریافت میشود.
در شیوه اول، ممکن است نرخ مالیات هر یک از درآمدها متفاوت باشد. اما در شیوه دوم، با نرخ یکسان از کل درآمد مودی مالیاتی، مالیات اخذ میشود.
مالیات بر درآمد انواع مختلفی دارد، که عبارتند از:
1.1. مالیات بر درآمد کشاورزی
مشاغل حوزه کشاورزی، موظف به پرداخت مالیات بر درآمد کشاورزی هستند.
دامپروری، دامداری، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل، صیادی، ماهیگیری و …، اگرچه جزو این دسته محسوب می شوند، اما همگی معاف از مالیات هستند.
2.1 مالیات بر درآمد حقوق
اگر فردی حقیقی برای فردی دیگر کار کند (حقیقی یا حقوقی) و در قبال کاری که انجام می دهد، حقوق دریافت نماید، موظف به پرداخت مالیات خواهد بود. در مقاله نحوه محاسبه مالیات حقوق به صورت کامل به آموزش محاسبه مالیات حقوق پرداخته ایم.
مبلغ مالیات بر درآمد حقوق از دستمزد ماهانه حقوق بگیر کسر شده و توسط کارفرما به حساب دولت واریز میگردد . هر ساله و در قانون جدید مالیات مستقیم، مبلغی به عنوان معاف از مالیات مشخص میشود و حقوق بگیرانی که بیش از مبلغ معین شده حقوق دریافت کنند، باید به دولت مالیات بدهند .
پس از محاسبه مالیات حقوق کارفرما باید لیست مالیات حقوق پرسنل خود را برای اداره مالیات ارسال نماید. شما می توانید با مطالعه مقاله ارسال لیست مالیات حقوق به صورت دقیق با موارد مشمول مالیات و نحوه آماده سازی لیست مالیات حقوق پرسنل آشنا شوید.
3.1 مالیات بر درآمد مشاغل
اشخاص حقیقی که در مشاغل تجاری، خدماتی یا پزشکی کار میکنند، باید این نوع مالیات را پرداخت کنند. مبلغی که مبنای پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل است، مبلغی است که از کل فروش کالا یا خدمات منهای هزینه ها به دست می آید.
4.1 مالیات بر درآمد اتفاقی
از جمله درآمدهایی که شامل این نوع مالیات می شوند، جایزه، معاملات بلاعوض و … هستند، که به صورت اتفاقی کسب شده اند.
5.1 مالیات بر درآمد املاک
درآمد ناشی از اجاره املاک، مشمول پرداخت این نوع مالیات است.
6.1 مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
شرکت های تجاری موظف هستند، که از مجموع درآمد خود مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی را پرداخت نمایند.
2.قانون مالیات بر ارث
نوع دیگر مالیاتهای مستقیم، مالیات بر دارایی است. مهم ترین نوع مالیات بر دارایی نیز، مالیات بر ارث میباشد.
وقتی فردی فوت میشود، از دارایی ها و اموال باقی مانده او مالیات اخذ میشود. در اصل، قبل از اینکه دارایی و اموال شخص فوت شده به ورثه های او برسد، این نوع مالیات توسط دولت دریافت میشود.
مساله مهم درباره قانون مالیات بر ارث این است، که نرخ مالیاتی هریک از اموال باقی مانده متفاوت است و برای هر کدام با نرخ اختصاصی مالیات گرفته میشود.
دسته های مالیات مستقیم
مالیات مقرر بر دارایی اشخاص
مالیات مقرر بر درآمد اشخاص
موارد مشمول مالیات مقرر بر دارایی اشخاص
این مالیات، خود به دسته های گوناگونی از مالیات تقسیم میشود. نخستین آن، مالیات بر دارایی نام دارد، که بر ثروت یا اموال افراد مقرر می گردد.
مالیاتی که بر ارث تعلق می گیرد
مالیاتیست که پس از مرگ فرد بر دارایی او که به وراث وی می رسد، تعلق می گیرد.
مالیاتی که بر حق تمبر تعلق می گیرد
مالیات حق تمبر، مالیاتی است که از راه چسباندن و باطل کردن تمبر ها برای مثال بر روی سند ها برای رسمیت بخشیدن به آنها، از شخص پرداخت کننده (مودی) دریافت می گردد.
موارد مشمول مالیات بر درآمد
نوع دیگر مالیات مستقیم، مالیات مقرر بر درآمد افراد است و از اهمیت فراوانی برخوردار است که این نوع مالیات به دو روش دریافت می شود.
- درروش اول، مالیات هریک از انواع درآمد ها به صورت جداگانه اخذ می گردد. درروش مذکور امکان دارد نرخ و قوانین مالیاتی مختلفی بر هر کدام از انواع درآمد منظور شود.
- در روش دوم، مالیات از مجموع کل منابع درآمدی افراد اخذ می گردد. در این روش مالیات از کل درآمدی که در یک سال جمع آوری می شود، کسر می گردد.
دیدگاه (1)
[…] از طریق واسطه به نفع دولت جمع می شود و همچنین بر خلاف مالیات مستقیم که پرداخت هزینه بر درآمد، دارایی و سود افراد اعمال می […]