اظهارنامه عملکرد چیست؟
اظهارنامه عملکرد
اظهارنامه عملکرد یکی از اظهارنامه های مالیاتی می باشد که اشخاص حقیقی و حقوقی پس از محاسبه سود و زیان از معاملات و رویداد های مالی آن را تهیه می نمایند؛ آن ها باید ۲۵ درصد سود مالی دوره خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند. منظور از عملکرد نتیجه فعالیت های تجاری یک واحد اقتصادی در یک دوره مالی است. در حالت کلی منظور از اظهارنامه عملکرد اظهار درآمد ها، هزینه ها، دارایی ها، بدهی ها، معافیت ها، سرمایه ها و… است که مشمول مالیات می شوند.
طبق ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم، همه اشخاص حقیقی دارای درآمد و کسب و کار موظف هستند تا در پایان سال مالی، نتیجه عملکرد مالی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. همچنین طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم، همه اشخاص حقوقی که شرکتی دارند و شرکت آن ها نیز به ثبت رسیده است باید اظهارنامه خود را به همراه ترازنامه و صورت سود و زیان به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
اظهارنامه عملکرد، گزارش فعالیت های مالی است که اشخاص حقیقی و حقوقی در طول یک سال مالیاتی انجام می دهند. این گزارش در زمان مشخص شدهای باید به سازمان امور مالیاتی ارسال شود. اظهارنامه عملکرد، در حقیقت، یک نوع اظهارنامه مالیاتی است. این اظهارنامه توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول قانون می شوند باید ارائه شود.
تا چه زمانی میتوان اظهارنامه عملکرد را ارائه داد؟
براساس قانون، زمان ارائه اظهارنامه مالیات عملکرد برای دو گروه اشخاص حقیقی و حقوقی به شرح زیر است:
- سال مالیاتی مودیان حقیقی تا پایان اسفندماه است. بنابراین اشخاص حقیقی تا ۳۱ خرداد ماه مهلت دارند تا اظهارنامه الکترونیکی خود را ارائه دهند.
- مهلت ارائه اظهارنامه عملکرد، برای اشخاص حقوقی، پایان تیرماه تعیین گردیده است. در نتیجه اشخاص حقوقی تا ۳۱ تیرماه هر سال، می توانند به ارائه اظهارنامه خود را به سازمان امور مالیاتی بپردازند.
اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی
شرکت های تجاری که در ایران ثبت شده اند، باید طبق قانون ۲۵ درصد از سود سال مالی خود را بر اساس اظهارنامه عملکرد خود به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند. طبق این اظهارنامه، کلیه در آمد ها، سود ها، زیان ها، بدهی ها، بخشودگی ها، معافیت ها و تمام اطلاعات مربوط به گزارش های مالی مجموعه باید به طور کامل در اختیار ممیزان سازمان قرار خواهد گرفت. در نهایت، این کارشناسان با بررسی گزارش ها مبلغی را به عنوان مالیات به مودیان ابلاغ می نمایند که سه ماه برای پرداخت آن یا اعتراض به آن فرصت وجود دارد. همچنین یک ماه فرصت برای اصلاح خطاهای احتمالی در تکمیل اظهارنامه برای تمام مودیان در نظر گرفته شده است. اداره مالیات نیز حداکثر تا یک سال پس از این تاریخ باید مالیات نهایی شرکت را اعلام نماید.
اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی
تمامی کسبه و تجار ایرانی موظف اند ۲۵ درصد از سود سالانه خود را بر اساس اظهارنامه عملکردشان به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند. مشمولان قانون مالیات باید گزارش سود و زیان فعالیت های مالی خود را به طور شفاف اعلام کنند و پس از بررسی و تایید کارشناسان این سازمان، مبلغ محاسبه شده را بپردازند. گفتنی است که مودی حقیقی اگر متوجه اشتباهی در اظهارات خود شود، تا یک ماه فرصت دارد برای اصلاح آن ها به اداره مالیات مراجعه نماید. پس از طی شدن این زمان، امکان تغییر در اظهارنامه عملکرد حقیقی وجود نخواهد داشت.
مدارک لازم برای تکمیل اظهارنامه عملکرد
- صورت گردش مالی مواد اولیه و کالاهای مورد استفاده
- لیست سود و زیان همراه با مبلغ نهایی درآمد و مجموع فروش های داخلی و خارجی
- گزارش قراردادها به همراه بهای تمام شده پروژه ها و صورت و ضعیت ها (برای شرکت های پیمانکاری)
- گزارش بهای تمام شده کالا ها و خدمات ارائه شده (برای شرکت های تولیدی و خدماتی)
- اطلاعات کامل مربوط به محل کسب برای اشخاص حقیقی و اطلاعات مربوط به محل شرکت برای اشخاص حقوقی
- اعلام شماره ثبت پلمپ دفاتر تجاری برای ثبت اظهارنامه عملکرد تمامی اشخاص
- ترازنامه اشخاص حقیقی و حقوقی گروه اول (مشاغلی که میزان خرید و فروش آن ها در یک سال مالی بیشتر از سی میلیارد ریال بوده است، اشخاصی که با داشتن کارت بازرگانی به صادرات و واردات پرداخته اند و نیز صاحبان معادن، کارخانه ها، بیمارستان ها
- هتل ها، کلینیک های تخصصی، فروشگاه های زنجیره ای و صرافی ها)
- مشخص نمودن مالیات های پرداخت شده در طول سال (نظیر مالیات بر ارزش افزوده و مالیات تکلیفی)
اظهارنامه عملکرد به چه صورت بررسی می شود؟
پس از ارائه اظهارنامه، ممیزان، به مدت یک سال مهلت خواهند داشت تا آن را بررسی کنند. آن ها پس از بررسی دقیق، مالیاتی را که به مودی تعلق می گیرد را اعلام می کنند.
پس از ابلاغ مالیات توسط ممیز، مودی سه ماه فرصت دارد که آن را پرداخت نماید و یا برای مبلغ اعلام شده در صورت اعتراض شکایت ثبت کند.
لازم به ذکر است مودی برای اصلاح اشتباهات رخ داده در اظهارنامه تا یک ماه پس از ارائه آن، فرصت دارد. در صورتی که ممیز اشتباهات را پیدا کند، مودی مشمول علی الراس خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید